Mat för en kung

Igår var Fredrik med Krille på hockey, det var hans födelsedagspresent, och jag skulle bjuda Henke och Katta på middag. Då insåg vi att vi hade fritt fram att äta sånt som Fredrik inte gillar. Perfekt! 

Till förrätt åt vi sallad med räkor, avokado, mango, koriander, rödlök och lime.
Till varmrätt blev det helstekt entrecote med chimichurri och saltkokt potatis, tzatziki och tomatsallad. Bara sånt som inte Fredrik tycker om. Fantastiskt gott. Till det drack vi Chateau le Puy, från 2012.


Chimichurri Chimichurri är persilja, mynta, vitlök, chili, olja och salt som mixas. 


Till efterätt blev det den suveräna nutella cheesecaken. Vi såg sista deltävlingen av mello. Tveksam underhållning när mellanakten är bättre än huvudnumren.

Sportlovssnö

Idag gick vi ut när det snöade som värst. Snögubbe, snölykta och snöbollskrig hann vi med innan middag med Krille och My. 


Wienerpecan och nutellacookies

Jag hade storbakat inför min födelsedagsfika.  Wienerpecan är superenkelt att göra. Smördegsplattor köper man färdiga. Pecannötter finns nästan överallt och lönnsirap må vara dyrt, men gott, det är det. 

Rosta 100 g Pecannötter i ugnen på 150 g i 5-6 minuter. Mixa dem tillsammans med 1 msk philadelphiaost, 1.5 dl socker och 6 msk lönnsirap. Ställ svalt. Lägg ut smördegen och skär i 8 rutor. Skär dem som om du gör en vetelängd, diagonalt ut från sidorna, som du ser på bilden nedan. Klicka ut lite smet på varje och fläta ihop dem. 


Pensla med vatten och strö grovhackade pecannötter över.  (orostade) Baka i 225 g i ca 10 minuter eller tills gyllene. Ringla dem lönnsirap över. Mumsigt, fast nötterna brändes lite för mig. Häromdagen bakade jag nutellacookies, supergoda! En liten nutellagömma inuti.