moppekort och lite sånt

Sixten fyllde 15 år förra måndagen. Han hade siktet inställt på att ta sitt AM-kort omgående, så han hade uppskrivning samma eftermiddag. Han kuggade tyvärr, och insåg att han måste plugga lite mer, så torsdagen samma vecka hade han fått tid igen, och då gick det galant. Han var så glad när han kom ut.
 
 
 
 
Nu ligger det på Fredrik att bli klar med bilen. Den har stått hos Gurra och de har lagat lite bromsar och bytt filter osv. Den har ju stått avställd på vår gräsmatta sen 2017 så den krävde lite ordentlig service för att bli schysst, och de bitarna är klara nu. Nu ska det i ett galler så man inte kan utnyttja baksätet, och så ska den spärras för högre växlar så den inte går att köra fortare än 30 km/tim. Sen ska han ut och sladda. Hoppas jag inte. Han har ju aldrig kört så vi kommer börja övningsköra lite med honom, så vi känner oss säkra på att han klarar det. Själva körutbildningen är ju lite knapphändig. Han har haft 8 timmar teori, med en körlärare, och 4 timmar praktik, då han har fått köra moppe, med körlärare. Men det är ju stor skillnad att sedan sätta sig i en bil och köra själv. Så han får övningsköra lite med oss först innan han får åka själv, men som sagt. Först ska bilen bli klar.
 
Förra veckan praoade Sixten och hans kompis Alex på Mälarens pizzeria, de valde den för de goda luncherna de skulle få hela veckan. De fick plocka disk, fylla pizzasallad och kebabsås i burkar. Han har ätit kebab, pizza och hamburgare varenda dag. I söndags efter stallet skulle vi köpa med mat hem, men han var så less så jag fick gå in på ica och köpa en thailåda från frysdisken till honom i stället. 
 
Lite käk som serverats hemma hos oss på sista tiden:
 
Burrata, med picklade tomater, pistaschnötter och kapris. Jag hade gjort mig till och gjort basilikaolja, som stod kvar i kylen, så vi har ätit burrata en gång till i veckan, bara så att jag skulle få ha den till. 
 
 
Jag stekte oxfilé till plankstek.
 
 
 
Av oxfilén som blev över gjorde jag råbiff. Det är så jäkla gott. Klassiker med dijonsenap blandad med skånsk senap, tunnskivade rödbetor, kapris, lite sallad och picklad silverlök.
 
 
 
I helgen serverade jag steamed buns med vitlökskyckling, kål. morötter, salladslök, koriander och aioli.
 
 
När Cissi och Tias var hos oss bjöd jag på hemgjord bountyglass till efterrätt. Elin hade bakat kladdkaka i micron. Jag tycker skedarna är lite roliga. En present som Fredrik fått från nån leverantör.
 
 
 
Även fåglarna har fått lite gott att äta. I helgen såg vi en hackspett bland talgoxar, gråsparvar, en entita och en nötskrika.
 
 
Elin har varit i stallet, hon är så duktig, men lite rädd. Det är en ständig kamp att övertyga henne om att hon faktiskt kan, och hästarna är så snälla. Men respekt ska man ju ha för så stora djur. Det är lite mysigt att vara i stallet faktiskt.
 
 
I fredags var vi på hockey. Vi såg SSK - DIF, i Tysslinges loge. Det är smidigt med fasta platser. Tyvärr kunde inte DIF-supportrarna sköta sig, utan brände av några bengaler, och då avbröts matchen, och sen sa polisen att de inte skulle återuppta matchen förens läktarna var utrymda. Så vi lämnade arenan snabbt som ögat, och slapp alla köer, och så hann vi hem innan andra perioden startade och vi kunde se klart matchen på tv.