Nattligt besök?

Så, vi hade gått och lagt oss. Klockan var inte halv elva ens men det är jobbvecka och vi var trötta. Men ens väcks jag av något. Jag får på mig innetofflorna och stapplar ut i hallen, jag vet inte vad klockan är, har vi försovit oss eller är det mitt i natten? Det lyser över matbordet och vid tv'n så jag släcker och funderar på vad det är som väckt mig, jag hör en melodislinga i huvudet som jag så väl känner igen. Är det ett telefonlarm eller en av Elins leksaker som låtit? 

Jag går in på toa och kissar i mörkret och inser att klockan bara är 23, det är därför jag är så mosig i huvudet, jag har bara sovit i nån timma. Med ens inser jag vilket ljud som väckt mig. 
Det är dörrklockan! Melodislingan låter från kontakten i vardagsrummet och Elin brukar trycka på knappen, det är därför den är så bekant. Ringde någon verkligen på dörren så här sent?  Nej det måste vara glapp i kontakten! 

Jag står i sovrummet och spanar ut genom persiennen utan att se något, klarvaken nu. Fredrik vaknar och undrar vad jag gör. Jag berättar att jag hört dörrklockan men nu börjar jag tro att det är inbillning. Jag sätter mig i sängen och i samma sekund slocknar lampan på carporten ser vi genom persiennen. Den som har en rörelsesensor på sig. Någon har alltså varit framme vid dörren och ringt på. Jag blir helt iskall och spelar upp massa scenarier framför mig. Inbrottstjuvar ringer på och när de inte får någon reaktion bryter de sig in. Jag undrar om jag hinner till köket för att hämta en kniv innan de kommer. 

Fredrik går upp och tänder lamporna igen. Säger att om någon är här och rekar så skräms de ju av att man tänder lamporna. Jag sitter på sängkanten helt orörlig en lång stund. Sen går vi upp och ut på balkongen och stirrar ut i mörkret och tomheten. Vi ser att grannen Niclas går ut och släcker i sin snickarverkstad. Fredrik tar sin telefon och skickar ett meddelande till honom. "Du, en knepig fråga, men det var inte du som ringde på här för 10 minuter sen? " Niclas svarar att det var en kvinna med pundarutseende som ville låna telefon till ett samtal, de hjälpte henne med det. 

Jag andas ut men somnar inte om än på länge.