Veckopeng, middag och Gimi

Vi har ordnat en app som sköter om veckopengen till Sixten. Man har ju aldrig kontanter på sig och det är så lätt att glömma. Nån gång för nån vecka sen ville Sixten ha 50 kr till nåt i sitt dataspel och vi började gnälla över att han bara slösar pengar på sånt "skräp" och att han inte förstår att han inte kommer kunna köpa ett Playstation 4 som han vill ha om han bara slösar hela tiden. Då muttrade han att han kan ju inte spara om han aldrig får några pengar heller. Och det har han ju rätt i. Han får ingen veckopeng och jag köper alltid godis till helgen och sen får han en slant då och då när han behöver till något. Det lär honom ju ingenting när det gäller ekonomi.

Så nu har vi laddat ner en app som heter Gimi, han har den med barnets inställningar, och Fredrik och jag som förälder. Så ställde vi in att han ska få 35 kr i veckopeng. Inte nog med det, han kan även tjäna pengar genom att utföra vissa sysslor. Det kan man lägga in själv, och ställa in belopp vad man tycker det är värt.


Han får 2 kr om han går ut med soporna och 15 kr om han viker en maskin tvätt tex.
Då kan han när han utfört en syssla klicka fram den så jag kan godkänna den, eller om jag vill ha något utfört kan jag skicka den sysslan till honom och så accepterar han den. Så läggs den pengen till i hans veckopeng, som betalas ut varje fredag automatiskt. Det läggs virtuellt till och sen kan han begära utbetalning om han vill, och när han klickar på det så får vi plocka fram plånboken. Annars sparar han till en dröm han skapat där det räknas ner, tex 50 kr sparat och 3450 kr kvar till en Playstation 4. Han har dessutom 1% i ränta på sitt sparande, så han tydligt ser sambandet mellan att spara och få mer för pengarna.

Idag lagade han mat. Potatisbullar och bacon, lagom svårt för en 10åring.



Det var supergott, och han tjänade 10 spänn!


Igår gjorde jag wok. Det blir så himla gott med den här thaikryddblandningen.
Jag fräste först grönsaker lagom lite så det fortfarande har kvar krisp. Sen lade jag det åt sidan och så hade jag strimlat fransyska som jag stekte. Sen blandar jag i kryddblandningen och 0.5 dl vatten. Nudlarna kokade jag och sköljde av med kallt vatten, sen blandade jag ihop allt i stekpannan och lät det bli genomvarmt. Så gott, när man nu får vänta ett par år på riktig thaimat igen...









Kommentera här: